Vantaan kaupunginjohtaja nostaa kissan pöydälle

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen nostaa esille syvän
huolensa Vantaan verotulojen kohtalosta valmisteilla olevan SOTE - muutoksen
jälkeisessä tilanteessa (Helsingin Uutiset 28.4.2021: Sanon viimeisen sanani ja
se on ei). Hänen purkauksensa on dramaattinen ja rohkea. Demaritaustainen
johtaja puhuu SOTE uudistuksen vaikutuksesta kaupungille jääviin palveluihin ja erityisesti niiden rahoitukseen. Hän puhuu uudistuksesta, jonka nykyversion esittelystä
kantavat vastuun nimenomaan hänen puoluetoverinsa.
Piste Viljaselle
Viljanen saa tästä pisteen monelta kaupunkilaiselta, jotka eivät muutoin jaa demarileirin ajatuksia. Myös minulta. Ulostulo on kiusallinen erityisesti tovereille, mutta myös muillekin puolueille juuri vaalien alla. Toukokuisessa taloussuunnitelman lähetekeskustelussakaan ei tunnelmaa haluttu pilata asialla.
SOTE -uudistuksen lähtökohdat ovat valtakunnan tasolla helposti perusteltavat. Noin kahden sadan vastuuorganisaation kiteytyminen muutamaksi kymmeneksi hyvinvointialueeksi synnyttää vahvoja palvelun järjestäjiä. Pienille kaupungeille ja maaseutukunnille ratkaisu on pelastusrengas.
Kerava ei Vantaata vahvista

Pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien tapauksessa muutoksen tuomat edut ovat rajallisemmat. Nämä kaupungit ovat kaikki jo entuudestaan vahvoja yksiköitä. Vantaan tapauksessa tiivistyvä yhteistyö Keravan kanssa tuskin siirtää palveluiden käyttäjäkokemusta uudelle tasolle tai tuo suurta kustannussäästöä.
Siten huomio kiinnittyykin Vantaalla siihen, mitä velvoitteita ja vastuita SOTE palveluiden siirtymisen jälkeen kaupungille jää. Puhutaan siis kouluista, päiväkodeista, kirjastoista, rakentamisesta, ympäristöstä, harrastuksista ja niin edelleen. Miten ne kaikki rahoitetaan jatkossa? Viljasen ja muiden suurten kaupunkien johtajien ulostulot jäljelle jäävän rahoituksen riittävyydestä ovat aiheellisia.
Veret seisauttava veronkorotus
Viljasen laskelmien paikkaansa pitävyyteen on syytä uskoa. Vantaalta ollaan viemässä verotuloja enemmän kuin siirtyvien SOTE -vastuiden kustannukset ovat nykyisellään. Eri lähteissä esitettyjen arvioiden mukaan kyse on kymmenistä miljoonista vuositasolla. Korvaava veronkorotus voisi siten olla keskustatermein veret seisauttava.

Koronan vantaalaiselle elinkeinoelämälle aiheuttamat
menetykset huomioiden tilanne on karmiva. Puhutaan koronasta koronan päälle
kuntatalouden näkökulmasta. Tästä tulokulmasta näyttäytyykin erikoisena, että
asiasta huolta kantavat lähinnä johtavat virkamiehet. Luottamusmiesten ja alueen
kansanedustajien radiohiljaisuus on ennenäkemätöntä. Jopa valtakunnallista
oppositiota edustavat paikalliset poliitikot ovat tuppisuuna. Eikö talousasiat
nappaa?
Viimeinen sana ei voi olla EI

SOTE muutoksessa suurimman julkisen palvelualueen mannerlaatat liikkuvat ja järjestyvät uudelleen. Muutoksessa liikutellaan valtavia rahavirtoja ja omaisuuseriä. Riski historiallisen suurista taloudellisista virhearvioista on todellinen. Vantaalta on eduskunnassa kuusi kansanedustajaa, joista useimmat ovat valtakuntamme kärkipoliitikkoja. Nyt tarvitsemme puoluerajat ylittävää yksituumaisuutta. Muuten Vantaan osaksi uhkaa jäädä maksumiehen rooli.
Viljasen kirjoituksessa vain otsikossa on virhe. Tämä ei saa olla hänen viimeinen sanansa asiassa. On aika nostaa Vantaan etu korkeampaan prioriteettiin.
DI Jyrki Virtanen, Keskustan kuntavaaliehdokas Vantaalla
Mitä mieltä sinä olet, kestääkö Vantaa ja miksi talous ei tunnu kiinnostavan? Jätä kommenttisi vaikka tähän blogin perään facebook -tunnuksillasi tai sitten facebook sivulleni https://www.facebook.com/VirtanenJyrki.
Huom! kuvitus on pääosin pixabay.com -palvelusta.
Katso myös muut blogikirjoitukseni täältä: Blogit